W późnej kredzie nie było pokryw lodowych?
26 września 2013, 08:47Przez lata sądzono, że kontynentalne pokrywy lodowe uformowały się w późnej kredzie, gdy temperatury były znacznie wyższe niż obecnie. Jednak profesor Ken MacLeod dowiódł właśnie, że w tym czasie żadne pokrywy lodowe nie istniały
Zimno i ćwiczenia powodują uwalnianie tego samego hormonu
2 maja 2018, 10:24Poziom pewnego hormonu z tkanki tłuszczowej rośnie zarówno gdy jest zimno, jak i podczas ćwiczeń. Wg naukowców z Joslin Diabetes Center, zjawisko to może pomóc w wyjaśnieniu, czemu poszczególne osoby różnie reagują na aktywność fizyczną.
Palenie w ciąży jest bardziej szkodliwe, niż dotychczas sądzono
29 września 2023, 17:23Ryzyko przedwczesnego porodu u kobiet, które palą w ciąży, jest dwukrotnie wyższe niż dotychczas sądzono - donoszą badacze z Uniwersytetu w Cambridge. Z ich najnowszych badań wynika, że kobieta paląca w ciąży jest narażona na 2,6 razy większe ryzyko urodzenia wcześniaka, niż kobieta niepaląca.
Czekolada i wino chronią przed... cukrzycą
20 stycznia 2014, 11:50Jak donoszą badacze z University of East Anglia i King's College London, spożywanie dużej ilości flawonoidów, w tym antocyjanów i innych związków znajdujących się m.in. w jagodach, herbacie i czekloadzie, może chronić przed cukrzycą typu 2. Z artykułu opublikowanego na łamach Journal of Nutrition dowiadujemy się, że wysokie spożycie tych związków jest skorelowane z mniejszą opornością na insulinę i lepszym działaniem mechanizmów regulujących poziom glukozy we krwi
Do końca wieku oceany mogą być tak kwaśne jak przed 14 milionami lat
24 lipca 2018, 08:09Badania naukowców z Cardiff University pokazują, że jeśli zakwaszenie oceanów będzie postępowało tak, jak obecnie, to już wkrótce wody osiągną najwyższy od milionów lat poziom zakwaszenia.
Kolejny popularny słodzik zwiększa ryzyko udaru i ataku serca
6 czerwca 2024, 12:08Popularny słodzik, ksylitol, dodawany jest do dietetycznych napojów, past do zębów czy gum do żucia. Można go kupić również w pastylkach czy proszku do samodzielnego słodzenia napojów czy potraw. Jak jednak możemy przeczytać w najnowszym numerze European Heart Journal, naukowcy połączyli używanie ksylitolu ze zwiększonym prawdopodobieństwem ataku serca i udaru. Eksperymenty w laboratorium sugerują, że słodzik prowadzi do tworzenia się skrzepów.
Twarde dowody na to, że zespół przewlekłego zmęczenia jest chorobą biologiczną
2 marca 2015, 13:18Odkryto unikatowe zmiany immunologiczne u osób na wczesnym etapie zespołu chronicznego zmęczenia (ZPZ). To pierwsze twarde dowody na to, że zespół to choroba biologiczna, a nie jak dotąd sądzono, raczej zaburzenie psychologiczne.
Jako pierwsi wykazali, że można zmierzyć poziom witaminy D we włosie
22 lutego 2019, 18:14Irlandzcy naukowcy jako pierwsi wykazali, że można zmierzyć poziom witaminy D w ludzkich włosach.
Leczniczy wpływ pasożyta bez pasożyta
17 stycznia 2013, 11:46Wewnątrz organizmu gospodarza pasożyty wydzielają przeciwzapalny wielocukier, przez co udaje im się wymknąć układowi odpornościowemu. Międzynarodowy zespół naukowców uważa, że mechanizm ten dałoby się wykorzystać np. do zwalczania towarzyszących otyłości zaburzeń metabolicznych.
Dzieci spożywają więcej cukru, niż zalecane maksimum dla dorosłych
11 czerwca 2018, 11:30Amerykańskie dzieci w bardzo młodym wieku zaczynają spożywać cukier dodawany do żywności. Najnowsze badania ujawniły, że wiele dzieci w wieku 12-36 miesięcy spożywa więcej cukru niż maksymalna dzienna dawka zalecana dla dorosłych.